Sidste nyt

HJÆLPER RESTAURATØRER PÅ URTEJAGT

img-responsive

 

DTU skal risikovurdere vilde planter, så restauranter kan få sikkerhed for, at de trygt kan sætte dem på menuen. Vilde planter hitter som tilbehør på menukort rundt om på danske restauranter.

Men det kan være svært som restauratør at vide, om der er risici forbundet med at bruge friskplukkede vilde urter som gråbynke, guldnælde og hvidmelet gåsefod i maden.

Derfor har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen bevilget penge til, at Fødevarestyrelsen kan udarbejde en liste, hvor restauratører kan se, om en urt medfører en risiko, eller om den trygt kan anvendes. Styrelsen har i første omgang bedt DTU undersøge 50 af de vilde urter, som Fødevarestyrelsens tilsynsførende har mødt på danske spisesteder. Senere kan listen eventuelt udvides.

– Det skal være nemt at eksperimentere med ingredienserne, når man sammensætter sin menu uden at risikere at gøre sine gæster syge af maden. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om i samarbejde med forskerne på DTU at vurdere en lang række af de urter fra den danske natur, som er ved at slå rod på danske menukort, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Når Fødevarestyrelsens kontrollanter i dag møder vilde planter på menukortene, spørger de ind til, hvor godt restauratøren kender planten, og om restauratøren ved, om planten har været brugt i madlavning tidligere, uden at folk er blevet syge af den. Det skal restauratøren kunne dokumentere i forhold til EU’s regler, der kræver, at virksomheden har sikret sig, at planten har været brugt i nævneværdigt omfang i EU før 1997. Ellers skal planten godkendes af EU.

Når forskerne er færdige med at vurdere urterne, bliver de sat på en liste på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her kan restauratører så nemt gå ind og se, om det er sikkert at tage en urt med i køkkenet, eller om de skal lade den være i naturen.

Kilde: Fødevarestyrelsen